Telep Apatija

Ne baš tako kratke priče…

TelepApatija (roman)

“Početkom te, 1992. godine, čuvena praška Slavija slavila je stoleće postojanja, a meni je bilo sedam. Živeo sam na Telepu, jugozapadnom predgrađu Novog Sada. Niko nije znao da još uvek kakim u teget nošu s likom Patka Dače, da krišom slušam sve priče odraslih i da već izvesno vreme želim da se ubijem.”

U romanu TelepApatija, suicidalni dečak proživljava devedesete u Srbiji kroz život, dinamiku i narative novosadskog predgrađa. Priča počinje jednom čudnom sahranom i uvođenjem embarga protiv SR Jugoslavije, a završiće se s ukidanjem te odluke i još jednom “spektakularnom smrću”. U međuvremenu, dečak prolazi kroz deset epizoda u kojima pokušava da pojmi trivijalne, brutalno realne i nekoliko magičnih pojava, a koje ga uče šta su to politika, filozofija, televizija, istorija, pravda, fudbal, seks, rat.

“Ipak, ne bi trebalo upasti u tu početnu zamku i pomisliti kako se radi o nekom depresivnom štivu samo zbog tog suicidalnog momenta. Naprotiv, preplitanje čitavog spektra multinacionalnih likova sa Telepa i urbano-ruralnih legendi iz devedesetih daje ovom romanu vrlo zabavan ton”, napisao je Đorđe Majstorović predstavljajući knjigu za Oradio.

Singapur

Spektar multietničkih likova: TelepApatija u Singapuru

“TelepApatija” je najbolje prozno delo izdavačke kuće Nova POETIKA Argus Books&Magazines u 2015. godini. Za vreme nastajanja romana, njegov sinopsis uvršten je u uži izbor NIN-ove stipendije za mlade pisce, kao i u uži izbor edicije Golub Narodne biblioteke u Somboru. Fragment ovog dela pod naslovom “Igra sfernih oblika” pobednička je priča Nušićijade 2013.

Ovo je “prvi roman kojim bi Novi Sad trebalo da se ponosi, jer je prvi put predstavljen savršeno književno, u jednom književnom delu, onako ogoljeno, jednostavno, bez umetničkih zajebancija, tako pomalo učmalo, samodovoljno, nadrndano i lepo, kakav ovaj predivan grad bez aerodroma jeste”, stoji u prikazu magazina Helly Cherry.

“TelepApatiju” možete nabaviti u knjižarama “Vulkan” i “Delfi”, zatim u Centru urbane kulture “Imago” u Domu Sindikata (Dečanska 14, Beograd) i u art-caffe knjižari “Luča” u Zemunu (Bežanijska 9). Sva izdanja Argus Books&Magazines dostupna su u on-line knjižari.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: