Telep Apatija

Ne baš tako kratke priče…

Reborneo (proza)

“Proza jedne sezone monsuna nad Indonezijom” (kako glasi pun dugački podnaslov zbirke) pisana je na ostrvu Borneo, ali i na Javi, Baliju, Lomboku, Sulavesiju…

U žanrovski hibridnim pričama – 32+1 epizoda “Rebornea” – magičnim ostrvom defiluju Alber Kami, Đordano Bruno, Džoni Štulić, Angela Merkel, Muhamed Ali, Majka Jugovića, Terminator, Galilej, Kafka, Tarzan, Dostojevski, Marks. I jedan žuti pas kojeg ne zovu Žuća. Oko njih dišu mokre zemlje, džungle, totemi, ljubičasti tenkići i narandžasti kamioni. Borneo je ovde jedini istinski heroj, iako (možda) tek scenografija u svakoj pojedinačnoj epizodi.

Ova knjiga je “nešto što liči na rasturenu gomilu beleški otkačenog genijalca, ili na nepreglednu tonu nerealno kreativnih misli, neprebrojivu i neopisivu slično arhipelagu ostrva Jugoistočne Azije, ili na filozofski traktat na koji će se za koju desetinu godina seći vene na katedrama filozofije ili sociologije, ili na predobru zajebanciju, jebem li ga, liči na svašta”, stoji u prikazu knjige napisanoj u okviru “Bezimene književne zadruge” Marka Gaića.

reb

Proza jedne sezone monsuna nad Indonezijom

Autor je prvi put boravio u Indoneziji između 2010. i 2013. godine. Tek po svom drugom dolasku na najveći arhipelag na planeti, pregledao je svoje stare fotografije i u “Autostoperskom vodiču kroz Borneo” opisao kako je zaista izgledalo jednomesečno putovanje “ostrvom koje miriše na cimet”. Ovaj putopis – nagrađen na Dositejevom zlatnom peru 2015 – ujedno je i svojevrsni “epilog” i “rezime” ove knjige.

“Reborneo” možete poručiti direktnim kontaktom preko ovog bloga. Dostupna je i u knjižari “Aleksandar Belić” (Beograd, Studenti trg 5) i na sajmovima knjiga na štandu Izdavačke kuće Alma.

Advertisements
%d bloggers like this: