Telep Apatija

Ne baš tako kratke priče…

Kad se ljubiš s Hemfrijem Bogartom

Kad se ljubiš s Hemfrijem Bogartom – kada se ljubiš onako filmski – imaš osećaj kao da ližeš pepeljaru.

Tako kaže Ingrid Bergman i ko sam ja da joj protivrečim. Običan seronja, skitnica koji u ovaj grad navrati samo onda kada mu je dosadno. Da sedi za šankom, da puši HB American Bland, da posmatra žene s okruglim i slasnim dupetima. A Ingrid Bergman, ona i nema neko dupe, pravo da ti kažem.

bl casablanca

Tako kaže Ingrid Bergman i ko sam ja da joj protivrečim

Hemfri Bogart ima savršeno dupe. Mislim, nikada nisam obratio pažnju na njegovo dupe, ali budimo realni, u pitanju je Hemfri Bogart, zašto njegovo dupe ne bi bilo savršeno? Ja sam ga zavoleo još onog dana (mislim na Hemfrija Bogarta, ne na njegovo dupe) kada se pojavio u kadru s Dugoškom Dugouškom. Bio je nacrtan, bio je nadrkan, naoružan polu-automatskom puškom, odeven u kamijevski balon-mantil i pušio je HB American Bland. A ja, znaš, ja jako volim Duška Dugouška.

I hteo sam ostati uz mali ekran TV prijemnika, da vidim šta će se tu dalje dogoditi i hoće li Ingrid Bergman pokazati dupe, ali emisija se tu bila završila. S tom pepeljarom. Ona je bila naravoučenije, moral cele priče. Posle toga, na ekranu se pojavio jedan fino stilizovani fašista koji je govorio o slobodi govora i zdravoj ishrani. Rekao sam šankeru da ugasi to sranje. On mi je odgovorio da je pušenje u klubu najstrože zabranjeno i da ovalni predmeti u koje gasim opuške nisu pepeljare već serija umetničkih instalacija čiji je nenadjebivi metafizički smisao za mene nedokučiv.

bl bogart i elmer

Ja jako volim Duška Dugouška

Izašao sam na ulicu i zalutao.

Da, zalutam ja tako u ovaj grad, s vremena na vreme. Hej, čuj mene, s vremena na vreme… Vreme ne postoji. Njega su izmislili ljudi. Ustvari, vreme su izmislile banke kako bi lakše izračunavale kamate i sledstveno tome lakše vladale svetom. Ali to je neka sasvim druga priča…

Kažem zalutam tako u ovaj grad, u neko drugo vreme. Kada mali ljudi u televizoru doduše nisu bili fino stilizovani, a ni pušenje nije bilo zabranjeno.

I povuče onda onaj Danilo Kiš, na televiziji, jedan masan dim i izjavi kako ni inspiracija ne postoji. Kako je to reč banalna poput nacionalizma. Postoji samo, priča Danilo ispuštajući dim kroz nozdrve, ono što Džejms Džojs naziva – epiphany. Bogojavljanje. Praktično, to je najobičnije odsustvo gađenja prema literaturi, kaže.

bl danilokis

I povuče onda Danilo Kiš jedan masan dim

A Ežen Jonesko?

Ne, ne druži se s njim u Parizu, kaže Danilo. Iz poštovanja. Neće da mu smeta. Ovaj je kao i svaki naročit Rumun bolesno opsednut strahom od smrti. Razmišlja se kako mu zglavkasti crvi izjedaju smrdljivu lešinu. I onda poželi da pije, samo da pije. Kao i svaki naročit Rumun, on želi da pije. A žena mu ne dozvoljava i tu nastaje vrbopuc. Dalazi nadurena u raspale budžake Mon Parnasa, vodi ga kući, vuče ga za kragnu. On ponekad kaže da „mora da obavi brz telefonski razgovor“, vrati se na trenutak u kafanu, otme i zvizne piće prvog gosta na kojeg naiđe i tako. Sve je to tako tužno, tako smešno, tako jonesko

I naljuti se malo Danilo kada mu kažu kako se po ovom gradu šuška da mu je odličan prijatelj baš onaj Fransoa Miteran. Refleksno pali novu cigaretu HB American BlandHB kao Hemfri Bogart? – i rutinski negira optužbe. Miteran je, kaže, bio mnogo zanimljiviji pripovedač nego što to mislimo, ali za jednog pisca izbegavati tipove na vlasti stvar je elementarne lične higijene.

bl Ionesco

Sve je to tako tužno, tako smešno, tako jonesko

Pripušilo mi se.

Jer Danilo Kiš tako divno tapka filtere dok govori o potonulom svetu srednjeevropskih Jevreja. Kupujem cigarete i na crvenoj trafici srećem Marčela Lipija. Igra se vanredno kolo Serie A i popušiće zasigurno boga-i-oca pored aut-linije. Pušimo istu sortu: HB American Bland.

Lipi uzima jednu paklicu više. Da podmiti šefa smene u fabrici, kako bi ovaj pre kraja radnog vremena pustio s posla Morena Toričelija. Toričeli vodi dvostruki život. Pre podne zaposlen je u metalostrugarskoj radionici, a posle podne trenira fudbal. Nije nešto naročito brz, ali je pouzdan u defanzivi. Pokušavao je, kaže Lipi nervozno otvarajući paklicu HB American Bland, da ubedi Toričelija da se u potpunosti prepusti profesionalnim obavezama u Juventusu, ali ga je ovaj ubedio da je fudbal samo radnička zajebancija, a ne potrošački spektakl.

bl torricelli

Toričeli vodi dvostruki život

Pitam Lipija za kakvu će se taktiku opredeliti. Salernitana praktikuje vrlo atipičnu igru u odbrani: s trojicom štopera u liniji (bez libera) koji brane prostor, te izrazito pokretljivim bočnim igračima koji deluju u dva pravca. Ne brini se ništa, odgovara mi, pa ja u timu imam Zinedina Zidana.

Da majku mu, Zidan. Na njega sam zaboravio. U nekim drugim vremenima, u onima u kojima je trenerima zabranjeno pušenje pored aut-linije, kažu da je nebitno ko je bolji, trebalo bi da smo počastvovani što imamo priliku da u istom trenutku gledamo Lionela i Kristijana. Lipi ispušta dim kroz nos u najboljem maniru Danila Kiša. Kaže, hej najobičniji seronjo, skitnice, tako nešto mogu da kažu samo oni koji nisu onjušili Zidana i Ronalda. Pravog Ronalda. Ali, znaš, prvi je voleo da se tuče – bio je pičkaroš, takoreći – a drugi je pušio smešne cigarete i švercovao pivo u limenci fante. Njih dvojica nikada nisu bili podobni za nedeljne kolaž-emisije, vladine kampanje protiv pušenja i najnovije android aplikacije. Nisu bili dovoljno savršeni.

Pa naravno, samo je dupe Hemfrija Bogarta savršeno. Molim, kaže Lipi. Ništa, ništa… Imaš možda šibice?

Ronaldo

Ronaldo je pušio smešne cigarete

Juventus je pobedio 1:0 Toričelijevim golom u 76. minutu. Asistent je bio Zidan. Još jedan korak ka novom Scudetu. Ozbiljni timovi pobeđuju sa 1:0. Utakmice koje se završavaju rezultatom 6:3 su za reklamoždere, a ne za onaj lepi probrani nogometni ološ, dakle poštene osmatrače i promatrače uzaludnog loptanja.

Televizor je preglasan. Pustili su film o budućem vremenu. Vremenu po kojem sam se već skitao. I u kojem sam srao. Nekakva dosadna futuristička distopija. Sve je belo, učmalo i sterilno. Hermetično. Bez ukusa, mirisa, glagola i hermeneutike. Jedno od onih ostvarenja koja pretenduju da budu „intelektualna“, „eksperimentalna“ i nadasve „umetnička“, a ustvari su najobičnije – govno.

Meč je završen i Lipi sad sigurno pored aut-linije puši svoj pobednički HB American Bland. Govorim onom šankeru da utiša malo televizor: poželeo sam čitati. Vadim jednu knjižicu iz džepa (da, i seronje i skitnice imaju džepove). Danilo Kiš. „Bašta, pepeo“. Hm, pepeo

bl lipi

Lipi sad puši svoj pobednički HB American Bland

Ponavljam šankeru da utiša to sranje. Evo ti daljinski, pa se jebi s njim, kaže. U dupe! I jesam li ti rekao da je pušenje u klubu najstrože zabranjeno. Dokle ćemo više služite najobičnije seronje i skitnice?

Pritiskam gumene dugmiće daljinskog upravljača. Vlast. Tako su mekani ovi dugmići… Hop-hop-hop. Jedan po jedan ređaju se fino stilizovani fašisti koji govore o slobodi govora i zdravoj ishrani.

Zatvaram oči. Ušmrkujem dim iz cigarete. HB American Bland. Vidim Hemfrija Bogarta u kadru s Duškom Dugouškom. Vrlo je muževan u onom kamijevskom balon-mantilu. Grabim umetničku instalaciju. Ne! Grabim pepeljaru i ližem je. Ližem je. Ližem je strasno i slasno.

Oh, kako je samo puna života!

bl bogarrt ebay

Ližem je strasno i slasno

(Foto: Telegraph.uk, Zomgmouse, 3am Magazine, Leonherschtritt.com, Sport.es, Eduardosilvaacari.blogspot, Goal.com, Ebay)

Advertisements

One comment on “Kad se ljubiš s Hemfrijem Bogartom

  1. Povratni ping: Intervju s izmišljenim piscem | Telep Apatija

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Information

This entry was posted on Februar 26, 2016 by .
%d bloggers like this: