Telep Apatija

Ne baš tako kratke priče…

Čučati je teško

Kablovi slušalica vokmena mrse se kao popizdeli.

Kada se Kasijus Klej ovlažene bulje bude vratio s ovog nadasve znakovitog pišanja, buljiće u te slušalice kao Aristotel u Gordijev čvor. Pridodajući tako empirijski karakter svom (kako individualnom tako i zajedničkom) verovanju u tuce lokalnih duhova i sličnih mitskih bića i bitaka. Jer ko bi drugi, realno, mogao napraviti takvo sranje od samo nekoliko stopa tankog kabla? Osim tog tuceta lokalnih duhova i sličnih mitskih bića i bitaka.

bl 1

Tuce lokalnih duhova i sličnih mitskih bića i bitaka

 

Među Dajacima, grupi drevnih plemena, autohtonom narodu ostrva Borneo, menstruacija jeste jedna teška sramota. Naime, žene pogođene tim teškim sramom, moraju se kriti po krovovima – da, po krovovima – i spuštati glave pred svim tim silnim testosteronskim svetom. Onako kao da traže izgubljeni zupčanik raznjakanog ručnog sata koji je njihov deda dobio za 20 godina službe u železnici (što je poprilično čudno jer na Borneu ne postoje vozovi, samo pruge). Dakle, poenta jeste da na svetu postoje samo teški centri u košarci i teške sramote u „zemljama u razvoju“, ponekad teže od Arvidasa Sabonisa. Sve drugo nije toliko teško.

A vidiš, na istom tom komadu borneanske zemlje, oni Drugi ljudi, koji s Prvim ljudima slabo kakve veze imaju – rečju muhamedanci – još od vajkada, čuče dok pišaju. Da, čuče dok pišaju. Čuči tako i verujući Kasijus Klej, jer sve drugo bilo bi – sramota. I dok tako naš Kasijus Klej čuči, dok se njegove slušalice mrse kao popizdele, u misleći deo lobanje, neprimetno ali odlučno kao sezona monsuna nad Borneom, nadolazi mu inspiracija za pripovetku, takoreći basnu, o dva jarca na brvnu, koju će on dakako zapisati, samo da se dobrono čučeći ispiša.

Borneo je, ako nekoga baš zanima, jedan od najvećih svetskih uvoznika toaleta čučavaca.

bl 2 žene se kriju

Moraju se kriti po krovovima i spuštati glave pred svim tim silnim testosteronskim svetom

Dok piša, dalje Kasijusu Kleju transedencija detaljno diktira kako su ona dva narečena jarca zapravo vizuelne predstave Svetog Valentina i Svetog Trifuna; dva sveca (s velikim „S“) koji na brvnu ukrštaju svoje oštre misionarske rogove. Verujući da je samo njihov put ispravan i podržan od Gore. I tako, posle nekoliko sudara glavama, okršaja rogovima, neočekivanih replika, mlakih dramskih obrta i upakovanih jastučića u obliku srca, obojica padaju, pucaju i raspadaju se kao zelene bundeve na golom kršu. Čuju se Vagnerovi tonovi… Kraj je veličanstven!

U svom tom tropskom spektaklu, koncentriše se Kasijus Klej na pišanje. Čeka ono uzbudljivo peckanje pri vrhu spolovila, dok nad njim krcka i treperi red eval ploča nad poljskim klozetom. Nad dupetom, brkovima i lobanjom Kasijusa Kleja, eval ploče krckaju i trepere. Ali se ne lome. Eval ploče su talasaste, hrapave i krte. I iznenađujuće izdržljive.

Nad jednom od tih eval ploča – talasastih, hrapavih, krtih i iznenađujuće izdržljivih – nekakva Meterinski Debela Ženetina lepo čuči. Čuči, jer tako se mora za vreme njene krvlju natopljene sramote. Ni glasa žene pustiti ne smeju. Jer među Dajacima, grupi drevnih plemena, autohtonom narodu Bornea, je l’, menstruacija jeste jedna teška sramota. Način prehrane osramoćenih žena, doduše, nije tačno regulisan običajnim pravom, ali viđa se, tu i tamo, nekakakva nejač koja dostavlja na krov plastične kese s probranim borneanskim špecijama duboko natopljenim u palminom ulju.

Borneo je, ako nekoga baš zanima, jedan od najvećih svetskih izvoznika palminog ulja.

bl 3 kasijus klej

U svom tom tropskom spektaklu, koncentriše se Kasijus Klej na pišanje

Zenice Kasijusa Kleja gube se pod očnim kapcima od sve miline. Kako se ona dva sveca refleksno drmusaju pred mučnu smrt i dok mu se mlaka mokraća ubrzano sliva niz zategnuto, čučeće dupe. On čuči tako nad čučavcem, a ona čuči na krovu. Dva sveta, dva sloja, dve razine, dve inercije, dva upakovana jastučića u obliku srca. A oko njih diše Borneo. Zemlja prostodušne aksiologije, zamršenih kablova slučašalica vokmena, nenadjebivog rastinja i pejsaža u razmeri 16:9. Noć pada rano i sumrak traje dugo.

Da su stari Dajaci bolje promislili stvar, misli se Kasijus Klej, žene bi iz zajednice proteravali tokom predmenstrualne pizdarije, jer kada stvar otpočne i prve kapi krvi se pomešaju sa sapunicom i puste nizvodno, opasnost po socijalnu koherentnost već je davno prošla.

A Meterinski Debela Ženetina nije dovoljno teška – kao što je njena sramota teška – da bi se naposletku usled pucanja eval ploče dve usmene kulture srele i prestale biti asimptote. Kako bi samo znali da se vole…

Ali eval ploče su talasaste, hrapave i krte. I iznenađujuće izdržljive.

bl 4 eval ploce

Eval ploče su talasaste, hrapave i krte. I iznenađujuće izdržljive

Advertisements

6 comments on “Čučati je teško

 1. horheakimov
  Februar 14, 2016

  Treba gledati ispod genitiv koga/čega ćeš čučnuti…

  Volim

 2. nabokovski
  Februar 15, 2016

  Nego kakav je položaj novinara/ki na Borneu?

  Liked by 1 osoba

  • Danijel Apro
   Februar 15, 2016

   Čučeći. Što je za nijansu bolje nego klečeći. Ili nije?
   Mislim da bismo trebali proveriti ko je postavljao pločice u narečenoj prostoriji…

   Volim

 3. Dragana Galic
  April 21, 2016

  Veceras sam procitala tri price: “carape, Bogarta i cucanje” i svaka je na svoj nacin interesantna, puna neobicnih detalja i nesvakidasnjih poredjenja. Drago mi je da sam slucajno ” nabasala” na tvoj website. Pozdrav …

  Liked by 1 osoba

  • Danijel Apro
   April 24, 2016

   Hvala puno, trudim se. Ili se barem pravim da se trudim:)
   Čitajte i dalje, biće toga još…

   Volim

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Information

This entry was posted on Februar 14, 2016 by .
%d bloggers like this: