Telep Apatija

Ne baš tako kratke priče…

Buket margarita

Voleli su se, nije da nisu. Da ne grešim dušu.

Voleli su se i pre dolaska na moćni vulkan Bromo, na ostrvu Java u Indoneziji. Na vulkan Bromo koji važi za svetu planinu, ćerku planine Gunung Agung na Baliju. Tamošnji živalj veruje, znaš, da će ti se žalja obistiniti, ako u krater ubaciš cvet. Ali stvarno, ne kao s fontanama želja ili glasačkim kutijama. Tako su i njih dvoje kupili ovaj buket margarita, s namerom da ga švićnu u sakralnu rupu.

Tako su i njih dvoje kupili ovaj buket margarita

Tako su i njih dvoje kupili ovaj buket margarita

Kažem, voleli su se, nije da nisu. Ali Ona je bila nešto tmurna i zajebana: nije prihvatala činjenicu da su od 17.648 ostrva na ovom arhipelagu, odlučili zimovati baš na – Javi. Jer Jave je svuda, a Snova tako malo. I sad, nije Ona to stvarno želela, ali dok su – zatvorenih očiju – zajedno zamišljali želju, Ona onako ljutito zatraži da se On (bacajući buket margarita) strmoglavi niz krater i upadne u vrelu tekućinu, dospelu iz samog jezgra planete.

A Homer – Homer Simpson – tako se zvao mladić zatvorenih očiju, s buketom margarita, On je… Dobro, nije se On stvarno tako zvao, ali ovde na Javi, takvo su mu ime nadenuli. Ovde na Javi gde se govori kao da interpunkcija ne postoji, kao da je sve pomisleno zapisao i lektorisao Džoni Štulić. Ili Heraklit? A kada je jezik tako vibrantan, kada prosto pecka (onako kao kad pušiš javanski kretek s karanfilićem), mladi Grci to zovu A la Javanesika. I ja tebi sad tako pripovedam, na jeziku A la Javanesika.

Ovde na Javi gde se govori kao da interpunkcija ne postoji

Ovde na Javi gde se govori kao da interpunkcija ne postoji

Da, mladić se Homerom zvao, jerbo ima tu neke logike: kada kažeš „Homer“, bude ti lakše da zamisliš kako se On to sjebao niz strmu ravan vulkanskog pepela, ispuštajući neartikulisane krike koji bi bili do-zla-boga smešni samo da situacija nije do-zla-boga ozbiljna. DOUP!

Dakle, Homer su mu ime nadenuli i nema On nikakve veze s onim slepim antičkim napevcem (koji nije ni bio slep, neko su to naknadno izmislili kad su videli kakvu je slavu stekao Filip Višnjić, koji zaista ništa pod milim Bromom video nije). I padao je tako taj naš Homer niz padinu paleološke istine, ispuštao jetke krike propale tragikomedije, sve dok se u poslednjem trenutku – levom rukom – nije uhvatio za nekakvu okamenjenu tvar.

U desnoj ruci, držao je buket margarita.

Bude ti lakše da zamisliš kako se On to sjebao niz strmu ravan vulkanskog pepela

Bude ti lakše da zamisliš kako se On to sjebao niz strmu ravan vulkanskog pepela

I ostao je On tako da visi, s nogama nad lavom, mudima u procepu, licem u pepelu i snovima o večnom životu s Njom koja je s ruba kratera sve to nepomično posmatrala.

U tom je i sunce počelo da se uzdiže. Priča se tako ovde po Javi, kao da interpunkcija ne postoji, kao da je sve pomisleno zapisao i lektorisao Džoni Štulić. Ili Heraklit? I ti su prvi jutarnji zraci upekli pravo u prašnjavo čelo Homerovo. A ovaj iz nekog mističnog razloga nije dovoljno patetičan bio da pomisli kako je to, bez sumnje, najlepši izlazak sunca koji je ikad video. Bio je to Onaj trenutak kad bi se valjalo prisetiti najlepših tekstura s ove strane Čistilišta – jagoda, sneg, klitoris, bešamel – ali po Javi se ne govori da li su ga te slatkoće odista peckale po jeziku, onako kao kad pušiš javanski kretek s karanfilićem.

Zapamtili su samo njegov poslednji urlik.

„Jebote, kako me svrbi guzica“!

U tom je i sunce počelo da se uzdiže

U tom je i sunce počelo da se uzdiže

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

Information

This entry was posted on Septembar 19, 2015 by .
%d bloggers like this: